7 motive pentru care antreprenorii nu investesc, sau cum LIPSA cunoașterii impune bariere

 

În articolele trecute, am vorbit despre cum impredictibilitatea mediului fiscal creează incertitudini în ceea ce privește înțelegerea pieței și a mediului antreprenorial. Am explorat câteva cauze principale și soluții, și am dezbătut ce opțiuni de obținere a capitalului există, însă acum ne vom îndrepta atenția către motivele pentru care antreprenorii nu investesc, și care sunt motivele principale.

 

Ce înseamnă, de fapt, o investiție?

General, termenul de investiție se poate referi la orice poate fi folosit pentru a genera venituri viitoare, prin acțiuni, proprietăți imobiliare, bunuri de valoare, obligațiuni, etc. Nu pot fi folosite pe moment, însă au ca scop generarea de profit prin dividente, prin vânzarea la un preț mai mare, sau pur și simplu prin creșterea averii prin bunurile dobândite.

În teorie, pare simplu și chiar la îndemână. Însă, de ce nu investesc oamenii?

  1. Lipsa cunoștințelor

Mulți oameni nu investesc pentru că le lipsesc atât cunoștințele, cât și înțelegerea despre cum funcționează piețele financiare și strategiile de investiții.

Greșeala comună pe care o fac este aceea de a considera că este sufficient să cumperi, ca ulterior să vinzi o acțiune pentru a câștiga venituri. Lucrurile, însă, nu sunt atât de simple. Trebuie înțeles, în primul rând, ce determină prețurile acțiunilor, care sunt performanțele unei investiții de success, și să nu se limiteze la a investi într-o singură sursă. De cele mai multe ori, cumpără acțiuni în compania unde sunt angajați, limitandu-și din start opțiunile de extindere.

Atunci, ce este de făcut?

a) Educația financiară – învățarea conceptelor de bază ale investițiilor este vitală în înțelegerea pieței și a modului în care aceasta poate garanta și veniturile așteptate.

b) Consultanța profesională – pentru început, este indicată consultarea unui consilier financiar pentru a pune bazele unei strategii de investiții personalizată, bazată pe bugetul actual.

 

  1. Temerea de riscuri financiare

Principala diferență dintre economie și investiție este riscul financiar, de care toată lumea se teme, mai ales în contextul economic actual din România.

Când creșterea economiei este de doar 2%, este de la sine înțeles că oamenii tind către ceva mai sigur, care să nu aducă riscuri suplimentare.

Ce este de făcut?

a) Investițiile pe termen lung – pentru a gestiona riscul și volatilitatea pieței, adoptarea unei perspective și a unei strategii pe termen lung poate ajuta la atenuarea riscurilor.

b) Diversificarea portofoliului – o varietate de active pot reduce riscurile asociate cu o singură investiție.

 

  1. Lipsa capitatului inițial

Una dintre preconcepțiile asociate cu investițiile este nevoia de un capital considerabil pentru a începe, dar și pentru a obține câștiguri cât mai curând. Cu toate acestea, investind un capital mare de la început într-o singură sursă nu garantează nici succesul, nu atenuaza nici riscurile.

Deci, ce este de făcut?

a) Investiții mici și graduale – se începe cu pași mici. Creșterea treptată a capitalului investit pe măsură ce se explorează piața, observarea fluctuațiilor activelor și a riscurilor asociate acesteia, pot determina acțiunile ulterioare.

b) Planificarea financiară – crearea unui plan financiar și stabilirea unui buget dedicat poate preveni o parte din riscurile asociate unei investiții.

 

  1. Lipsa timpului și a resurselor

Un alt factor determinat pentru care oamenii nu investesc este lipsa timpului, sau a resurselor, pentru a se angaja în cercetarea și administarea investițiilor.

Ce avem de făcut?

a) Investiții passive – optarea pentru investiții pasive, cum ar fi fondurile indexate, este o modalitate prin care se reduce timpul alocat administrării și monitorizării active.

Fondurile indexate sunt fonduri care oferă opțiunea deținerii unei game variate de acțiuni cu un risc mai mic, la un cost scăzut.

b) Automatizarea investițiilor – utilizarea unui plan automat poate reduce necesitatea administrării manuale a acestora.

 

  1. Lipsa motivației și a interesului

Deși poate părea surprinzător, mare parte din oameni nu investesc pentru că nu consideră că există un avantaj într-un angajament pe termen lung. Cu toate că nu este o gândire întru totul eronată, poate conduce spre ratarea unor oportunități substanțiale.

Cum găsim motivația necesară?

a) Stabilirea clară a obiectivelor – stabilitarea unor obiective financiare clare și realiste pe termen lung poate determina oamenii să aloce timpul și resursele necesare în a face primii pași în această directivă.

b) Educația și informarea– educația va sta întotdeauna la baza oricărei decizii. De aceea, este importantă înțelegerea beneficiilor pe termen lung.

 

  1. Barierele legale

Anumite bariere legale pot împiedica oamenii să investească, deoarece pot restricționa accesul la anumite produse sau piețe financiare.

Cum putem depăși aceste bariere?

a) Cercetare și informare juridică – cercetarea și informarea cu privire la reglementările și legile financiare aplicabile este necesară pentru a înțelege cerințele și restricțiile impuse. Consultarea unui avocat specializat în dreptul financiar poate fi utilă în obținerea unor sfaturi pentru a putea nagiva mai ușor prin aspectele legale ale potențialelor investiții.

b) Implicarea în procesul de reglementare – implicarea active în procesul de reglementare se poate face prin intermediul organizațiilor de industrie sau a grupurilor de lobby, pentru a promova schimbări legislative care să permită accesul la diverse produse și piețe financiare.

 

  1. Factorii emoționali și psihologici

Nu în ultimul rând, factorii emoționali și psihologici pot avea un impact foarte mare asupra deciziilor pe care le luăm zi de zi. Anxietatea, frica, sau sentimentul de incertitudine vor ține întotdeauna oamenii adânc înrădăcinați în zona de confort, cât mai departe de riscurile asociate unei potențiale investiții.

Cum putem depăși aceste sentimente?

a) Urmărirea și monitorizarea performanței – monitorizarea regulate a performanței ajută la identificarea problemelor și la abordarea rapidă a unei strategii care să elimine sau atenueze un potențial risc.

b) Implicarea în comunități sau grupuri – participarea activă în cadrul comunităților sau grupurilor cu interese comune ajută la împărtăișirea experiențelor, oferirea și primirea de suport și ghidare din partea altor investitori.

 

Desigur, acestea reprezintă doar o parte din ideile care pot ajuta la înțelegerea pieței, și totodată, la combaterea incertitudinilor și depășirea barierelor în dezvoltarea potențialului financiar. Prin conștientizarea lor, oamenii pot începe construirea strategiilor care să le ofere șansa la un viitor mai prosper.

 

Mai multe despre noi găsiți pe rombeer.ro și franciza.rombeer.ro