75% dintre antreprenori se confruntă cu dificultăți în găsirea și retenția forței de muncă calificate, sau CUM te poți diferenția de concurență în atragerea personalului necesar

 

 

Nu trebuie să ne ascundem după deget și să spunem că în România condițiile salariale și de muncă sunt extraordinare. Departe de mine gândul ăsta.

În contextul actual al pieței muncii din România, antreprenorii se confruntă cu numeroase provocări legate de găsirea și retenția forței de muncă calificate. Aceasta este una dintre cele mai acute și influente probleme în mediul antreprenorial românesc, iar impactul asupra performanței și competitivității este unul substanțial.

 

                                                                  fortei de munca

 

Care este, de fapt, contextul actual al pieței muncii din România?

În ultimii ani, țara noastră a înregistrat o creștere economică semnificativă, alimentată, în principal, de sectorul privat și de investițiile străine. Acest fapt a determinat o cerere crescută de forță de muncă calificată în diferite domenii, precum IT-ul, ingineria, medicina, finanțele, și multe altele.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii economice și a cererii de forță de muncă calificată, România se confruntă cu o serie de dificultăți structurale și instituționale în ceea ce privește piața muncii: lipsa de adaptabilitate a sistemului educațional la cerințele pieței muncii, emigrarea masivă a forței de muncă calificate către alte țări din UE sau din afara acesteia, nivelul scăzut al salariilor și condițiilor de muncă din anumite sectoare, reprezintă doar câteva aspecte care impacteaza antreprenoriatul românesc.

 

Principalele dificultăți ale antreprenorilor

 1. Lipsa candidaților calificați – chiar și în domeniile în care există o cerere crescută de forță de muncă, cum ar fi IT-ul să ingineria, este dificil să găsești persoanele potrivite pentru posturile vacante.
 2. Concurența acerbă – într-o piață a muncii care devine din ce în ce mai competitivă, antreprenorii se lupta să atragă și să rețină talentele de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerile. Concurența acerbă din partea altor companii, ofertele mai atractive și condițiile mai bune de muncă din partea competitorilor pot face ca procesul de recrutare și retenție să fie extrem de dificil.
 3. Emigrarea forței de muncă – salariile mai mari, condițiile de muncă mult mai bune, oportunitățile mai atractive de dezvoltare în carieră pe care le oferă alte țări, determină mulți profesioniști români să își caute job-uri în afara țării.
 4. Oferta de formare și dezvoltare profesională limitată – în România, oferta de formare și dezvoltare profesională este limitată, iar multe domenii suferă din cauza lipsei unor programe adecvate de instruire și perfecționare a personalului. Aceasta situație poate afecta calitatea și competențele forței de muncă disponibile pentru antreprenori.
 5. Retenția forței de muncă – în contextul unei piețe de muncă instabile, în lipsa unor măsuri eficiente de reținere a personalului, apare un risc crescut de fluctuație al acestuia, dar și de pierdere a talentelor cheie.

 

Da, până aici lucrurile par să arate rău. Tragic, chiar. Și, din păcate, este realitatea pe care o trăim cu toții. Dar, suntem români, și știm noi cum să o scoatem la capăt, așa că, ce oportunități avem?

 

Soluții și strategii pentru abordarea acestor dificultăți

 1. Investiții în educație și formare profesională

Atât guvernul, cât și sectorul privat ar trebui să facă investiții semnificative în educație și formare profesională, pentru a asigura o forță de muncă bine pregătită și calificată pentru cerințele pieței muncii.

 

 1. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a beneficiilor

Antreprenorii ar trebui să ofere condiții de muncă atractive și beneficii competitive pentru a atrage și reține talentele de care au nevoie. Această strategie ar putea include:

 • Salarii competitive
 • Flexibilitate în programul de lucru
 • Beneficii suplimentare (bonusuri, abonamente medicale cuprinzătoare, zile în plus de concediu, zile plătite în cazul unei situații dificile, prime, al 13-lea salariu, abonamente pentru diverse activități sau evenimente, etc)

O cultură organizațională pozitivă, care își susține oamenii, va avea întotdeauna un succes garantat.

                                                                             personal calificat

 

 1. Dezvoltarea programelor de retenție a personalului

Antreprenorii ar trebui să dezvolte și să implementeze programe eficiente de reținere a personalului, care să ofere oportunități de avansare în carieră, dezvoltare personală, și recunoașterea performanței.

 

 1. Colaborarea cu instituțiile de învățământ și alte companii

Colaborarea cu instituțiile de învățământ și alte companii pentru dezvoltarea programelor de stagiatură, programelor de mentorat, dar și a altor inițiative care să faciliteze tranziția tinerilor de la școală la muncă ar putea fi un factor decisiv în promovarea dezvoltării continue a forței de muncă.

 

 1. Promovarea mobilității internaționale

Antreprenorii ar trebui să promoveze mobilitatea internațională a forței de muncă și să ofere oportunități pentru că angajații să poată lucra temporar în alte țări, unde își pot dezvolta competențele și experiența, în diferite medii de lucru.

 

Dificultățile în găsirea și reținerea forței de muncă calificate reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă antreprenorii din România în prezent. Pentru a le aborda corespunzător și pentru a asigura un mediu de lucru stabil și productiv, este necesară integrarea și cooperarea între guvern, sectorul privat, instituțiile de învățământ, dar și alte părți care pot fi interesate.

Soluții pentru îmbunătățirea forței de muncă din România sunt, și încă multe! Important este ce facem noi cu ele. Până la urmă, totul stă în mâinile noastre!

 

Mai multe despre noi găsiți pe franciza.rombeer.ro și rombeer.ro