Impactul INFRASTRUCTURII asupra economiei, sau cum faptul că doar 46% din drumuri sunt asfaltate împiedică dezvoltarea afacerilor în România

 

Infrastructura adecvată reprezintă, pentru afaceri, un element crucial în stimularea creșterii economice și în sprijinirea mediului antreprenorial, în orice țară. În România, însă, lipsa unei infrastructurI solide și eficiente din anumite domenii, precum transportul, telecomunicațiile, și energiile regenerabile, afectează negativ dezvoltarea, dar și competitivitatea afacerilor, iar consecințele asupra economiei sunt semnificative.

 

                                                            infrastructura

Starea actuală a infrastructurii pentru afaceri în România

Transportul:

 • Drumurile și autostrăzile sunt într-o stare precară în multe zone ale țării, având suprafețe deterioritate și întreținere deficitară. Această infrastructură rutieră subdezvoltată generează costuri suplimentare pentru companii din cauza întârzierilor și a avarierilor vehiculelor, dar și din cauza riscurilor crescute în privința siguranței transporturilor bunurilor.
 • Transportul feroviar are o infrastructură învechită și subdezvoltată, cu linii vechi și neperformante, în comparație cu alte țări europene. Acest lucru afectează negativ capacitatea companiilor de a transporta mărfuri în mod eficient și la costuri competitive, iar oportunitățile de afaceri și de export sunt, astfel, limitate.

 

Telecomunicațiile:

 • Problemele principale sunt legate de accesibilitatea și calitatea serviciilor de internet și comunicații. Deși România are unul dintre cele mai ridicate niveluri de penetrare a internetului din Europa și cele mai ieftine prețuri per abonament, vitezele de conexiune și acoperirea rețelelor pot fi inegale și slab optimizate. Acest lucru poate afecta negativ afacerile care depind de tehnologie și comunicații pentru procese și operațiuni.

 

Energia regenerabilă:

 • În 2020, totalul de producția de energie renerabila în România a fost de 16%. Cu un procent atât de scăzut al energiei regenerabile, la care se adaugă prețurile foarte ridicate ale energiei, rezultatul nu poate fi decât un impact negativ asupra costurilor operaționale ale unei afaceri.

Pentru remedierea acestor probleme, este nevoie de o investiție semnificativă în modernizarea și extinderea infrastructurii pentru afaceri în România.

 

 

Dar ce poate face un start-up pentru a contribui la îmbunătățirea infrastructurii?

 

                                                                               impactul infrastructurii asupra economiei

 

 1. Soluții tehnologice pentru gestionarea transportului

Un start-up ar putea, spre exemplu, să dezvolte aplicații sau platforme digitale care să faciliteze gestionarea și optimizarea transportului rutier sau feroviar. Aceste aplicații ar putea oferi informații în timp real despre trafic, rute alternative, monitorizarea vehiculelor, și gestionarea eficientă a flotelor.

 

 1. Servicii de car-sharing sau ride-sharing

Prin intermediul platformelor digitale, un start-up ar putea oferi servicii de car-sharing sau ride-sharing pentru a reduce aglomerația, dar și pentru a îmbunătăți accesibilitatea în zonele cu infrastructură de transport deficitară.

 

 1. Sisteme inteligente de gestionare a parcărilor

Ar putea fi dezvoltate aplicații pentru gestionarea și utilizarea eficientă a spațiilor de parcare care să ofere informații în timp real despre disponibilitatea locurilor de parcare.

 

 1. Extinderea rețelelor de internet

Extinderea rețelelor de internet și îmbunătățirea conectivității digitale în zonele rurale subdezvoltate poate oferi acces la servicii și oportunități de afaceri online.

 

 1. Producția de energie solară

Implementarea tehnologiilor inovatoare pentru producția eficientă și accesibilă a energiei solare din punct de vedere al costurilor, stocării, și gestionarii rețelelor solare poate contribui semnificativ la reducerea costurilor ridicate ale energiei, în general.

 

 1. Sisteme de monitorizare și optimizare a consumului de energie

Un start-up ar putea dezvolta soluții tehnologice pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie în clădiri, industrii, și alte sectoare, reducând consumul de energie și contribuind la o mai bună utilizare a resurselor regenerabile disponibile.

 

 1. Servicii de consultanță și integrare a energiei regenerabile

Un start-up ar putea oferi servicii de consultanță și integrare pentru companii și instituții interesate să treacă la utilizarea energiei regenerabile. Aceasta ar include evaluarea fezabilității, proiectarea și implementarea soluțiilor de energie regenerabilă adaptate nevoilor specifice fiecărui client.

 

România oferă o piață de afaceri foarte generoasă pentru antreprenorii cu experiență, dar și pentru cei care sunt la început de drum și vor să înceapă propria afacere. Deși lucrurile nu sunt tocmai favorabile din punct de vedere al infrastructurii nici pentru cei cu experiență, dar nici pentru cei curioși, iar birocrația, în sine, poate deveni o întreagă durere de cap, există soluții care pot îmbunătăți mediul de afaceri.

Orice obstacol poate deveni sursă de inspirație și inovație, și poate genera idei noi care, puse în practică cu răbdare și tact, pot dezvolta o afacere de un real succes.

Mai sus am prezentat doar câteva idei despre cum infrastructura deficitară poate fi o bună oportunitate de dezvoltare a unui start-up. Ce altele mai sunt, oare?

 

Mai multe despre noi puteți afla accesând franciza.rombeer.ro și rombeer.ro